Известие

Collapse
No announcement yet.

Първи стъпки след първите седем.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

по повод английските съкращения

при тях тези са позволени, защото има едно нещо което се казва изсветляване изветряни или сума ти още определения, които при тяхната езикова група са нормални

както при нас не е прието да напиш мноу жилиая

и там не е прието да са напише i really wanna ..

има съкращения и съкращения
    sigpic
    днес съм в почивка ---

Comment

http://education.actualno.com/news_222039.html

Пълна трагедия.......
      Това, което отличава човека от животното е алкохолът! Животните не поркат!

Comment

Провописът на всички ни е под всякаква критика (не изключвам себе си ). Според мен, станахме прекалено мързеливи в последните години и просто не се стараем да пишем правилно. Както и не се стараем да говорим правилно... а имаме доста красив и богат език.

Тази тема е страхотна! Поздрави за идеята!
        - Кои са най-великите неща, които човек може да намери в живота?
        - Топла вода, добра зъболекарска помощ и мекичка тоалетна хартия...

Comment

Това тука е форум, място където юзъри разговарят, споделят, обменят и изказват мнения, като единствената разлика от на-живо е че не е на живо......ако на живо кажа "Неска ква пичкъ минъ с едно житиви", надали ще има забележки, надали и ще се забележи, мисля че тука това се отбелязва, само защото изговореното се пише......и понеже това за мен е един вид говорилня, не си давам зор да спазвам правопис и прочее, някой може да се дразни, но това е мисъл с която мога да живея......все пак нещата не са кой знае колко официални.......ако станат може и да си сложа етикета, ама на тоя етап....
          "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
          F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
            ...мисля че тука това се отбелязва, само защото изговореното се пише......и понеже това за мен е един вид говорилня, не си давам зор да спазвам правопис и прочее...
            Докато в разговор, къде с интонация, къде с мимики се разбираме, то при четене се получават такива недоразумения, че...
            166 JTD '02 ; 155 1.9TD BASE MY.95 ; 146 1.6TS Junior '98 - бракувана, продава се на части ; 155 1.8TS SILVERSTONE '94 -продадена

Comment

На практика всяка масова неграмотност в определен момент може да се превърне в норма, ако езиковедите установят, че тя се появява в езика ни прекалено често.
              Те тва е гадното, а не че правописните норми се променят според развитието на езика по принцип.
              Но като сме демокрация (уж), ше следваме мнозинството и така...

Извън горния коментар - на стената на училището в Дианабад с големи букви пише "11-то". Тва училище не е от вчера, но явно никого (от директор до родител) не го е подразнило достатъчно

Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16v Elegante+Sport MY.08
              Alfa Romeo 155 1.8TS Sport MY.95

Comment

Първоначално публикувано от bass Покажи съобщение
                ...

Извън горния коментар - на стената на училището в Дианабад с големи букви пише "11-то". Тва училище не е от вчера, но явно никого (от директор до родител) не го е подразнило достатъчно

Или просто примирение?
                Или умора?
                Не си ли забелязал как ВСЯКА полезна инициатива се погазва с всички сили, независимо от средствата (включително персонални квалификации и пр.) и при това - с кеф?

Ако всеки, който е минал край училището си е казал: "Що да се бутам между шамарите, нека друг го направи" или пък: "Дори да се пробвам, от това нищо няма да излезе", тогава какво?

Нали знаеш за българския казан в ада?
                Определено нямаме нужда от пазач.
                Нито дори от външен враг.

Когато всички "луди глави" с уморят, настава време на безвремие.
                Grande Amore: Alfa Romeo 159 1.9 JTD
                My Red Love
                AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Първоначално публикувано от Ранобудниче Покажи съобщение
                  Когато всички "луди глави" с уморят, настава време на безвремие.

Радвам се, че в този форум могат да се прочетат и наистина мъдри мисли.
                  Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                  AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                  Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

За хардкор феновете на правописа (а също и за хора с ниско кръвно, които се опитват да го нормализират) - езикови справки по телефона на номера по-долу.

0900-12-230 (10 импулса в минута, избира се от цялата страна) от 9 до 17 часа всеки работен ден може да получите компетентна информация по въпроси на:
                    - правописа, правоговора и пунктуацията в съвременния български книжовен език;
                    - значението, употребата, произхода и стилистичната характеристика на думите;
                    - правилното оформяне на различни видове документи;
                    - практическа помощ при редактиране на текстове с различен характер;
                    - практическа помощ при изучаването на български език в училище;
                    - енциклопедични справки.

п.с. Откога па ползваме руски кавички!?!?!?!
                    (текстът по-долу е извадка от http://www.ibl.bas.bg/lcons_bg.htm)

ИНСТИТУТ ЗА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
                    Езикови справки
                    Служба «Езикови справки и консултации» е национална служба с половинвековна история, която се поддържа от Секцията за съвременен български език.

Comment

Хаха, този телефон сигурно паяжина е хванал Поне да не беше импулсен.
                      А що се отнася до българския казан в ада - не е единсвтен, със сигурност.
                      '05 166 V6
                      '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

Може да е хванал паяжина, обаче операторките явно имат нюх как да компенсират когато някой все пак звънне След като си зададох относително лесния въпрос (дали и кога е въведен десетичен разделител точка вместо запетая) фитката почна да си дояжда нещо (ако мляскането е било от това де), после довърши разговор с колежка на битова тема, после ме накара да си задам въпроса отново... и така около 5-7 минути.
                        И после що мъжете посягали на жени...

Comment

Първоначално публикувано от bass Покажи съобщение
                          Може да е хванал паяжина, обаче операторките явно имат нюх как да компенсират когато някой все пак звънне След като си зададох относително лесния въпрос (дали и кога е въведен десетичен разделител точка вместо запетая) фитката почна да си дояжда нещо (ако мляскането е било от това де), после довърши разговор с колежка на битова тема, после ме накара да си задам въпроса отново... и така около 5-7 минути.
                          И после що мъжете посягали на жени...
                          е ти за толкоз (само) импулси да не искаш и да ти пъшкат?
                          мляскане (на баничка) ти стига!
                          My Red Love
                          AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Понеже от известно време съм на тая вълна, споделям с вас една скромна възможност за проверка на знанията по сновните предмети - тестове за външно оценяване - 4 и 5 клас

Няма да приегравам с матурите за големи.
                            Ха да ви видя - кой ще се пробва?
                            My Red Love
                            AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Правописът по Живков се промени. Ученици и студенти - все по-неграмотни

Светослава Банчева

Мляко или млеко? Правописният речник до 2002 г. допускаше “екане” - произнасяне и изписване на някои думи и с Е, и с Я, заради… Тодор Живков. Комунистическият диктатор в официалния си език упорито употребяваше изрази като “бех”, “нема”, “млеко” и т. н., и накрая диалектът му доведе до промени в официалния език, за да се замаже неговата некултурност.

Сега тези промени са отпаднали, но малцина знаят за новите правила...

И в национални медии има правописни грешки. "За" и "против" пълния член, запетайки, главни букви…

Светослава Банчева

Кои са най-честите правописни грешки, които се срещат из медиите, официални документи и работите на студенти и ученици? С помощта на доцент Красимира Алексова, преподавател в Катедрата по български език на СУ „Св. Климент Охридски“, e-vestnik прави преглед на най-честите грешки в езика....

Кратък речник на Интернет и есемес жаргона

Опреснявам темата, понеже има кампания във форума напоследък
                              My Red Love
                              AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Цитати от първия линк:
                                "Мляко или млеко? Правописният речник до 2002 г. допускаше “екане” - произнасяне и изписване на някои думи и с Е, и с Я, заради…
                                Сега тези промени са отпаднали, но малцина знаят за новите правила"
                                ...
                                "Шкембе чорба или шкембе-чорба? Рок музика или рок-музика? Кое се пише слято?

Това е една от нормите, които трудно се помнят, а и се променят с времето. В новия речник, който излезе през 2002 година, правописът на много сложни думи е променен. Преди, ако първата дума беше свързана с храна, съчетанието й с друга дума се пишеше полуслято - „шкембе-чорба“, „тахан-халва“, „дроб-сарма“ и др. Това важеше и за спортовете – например „ски-скокове“. Много думи с първа част от чужд произход се пишеха слято – например джазпевец.

Сега всички тези думи се пишат разделно!

Правилно е „шкембе чорба“, „рок музика“,..."

Част от проблемите с неграмотността, според мен, са и прекалено честите промени (пак според мен) на правилата. Учил съм аз до 1989г. по едни норми, запомнил съм горе-долу нещата и в един момент се явявам неграмотник в очите на някой учил след 2002 по променени норми. И друг път съм давал пример с тая-тази, оня-онзи ... Аз докато учех правилна беше първата дума. Даже почвам да се съмнявам дали правилно съм го запомнил това, като слушам от ... няколко години вече обратното. Не мисля да си променям говора - ще чакам новия речник на БАН със старите правила

П.П. Ясно ми е, че езика е "жива" материя и се променя, но... кой и през колко време решава как точно да се промени ...?
                                Last edited by PEPI-2ALFA; d.m.y г., 18:12. Основание: П.П.
                                166 JTD '02 ; 155 1.9TD BASE MY.95 ; 146 1.6TS Junior '98 - бракувана, продава се на части ; 155 1.8TS SILVERSTONE '94 -продадена

Comment

Working...
                                X